Tito i el repte de la continuïtat

La renúncia de Josep Guardiola a seguir entrenant el primer equip del FC Barcelona planteja al club i al barcelonisme en el seu conjunt un repte majúscul: el de la continuïtat sense ruptures, perquè en el futbol encara està per demostrar que es pot canviar tot sense  que res no canviï.

Amb el nomenament de Tito Vilanova com a nou entrenador, la Junta directiva i la Secretaria tècnica han fet el primer pas. I més ferm ha estat encara la rapidesa amb què han executat i comunicat la decisió, sense deixar temps a la incertesa.

Ara: el repte de la continuïtat segueix plantejat. Perquè no és un repte individual, que té Vilanova en exclusiva. Probablement, el futur nou entrenador és el qui més fàcil ho té. S’haurà d’adaptar a la nova situació, de ser qui pren les decisions i de ser-ne el responsable últim. Però, no haurà de fer res en què no hagi participat els darrers quatre anys.

Quan Guardiola va agafar l’equip, es va parlar d’ell com el becari. A Vilanova no li ho diran, ja té rang de professor titular. Ara opta a esdevenir catedràtic i se’n pot sortir perfectament. El futbol i el bàsquet no són exactament comparables, però el cas de Xavi Pasqual és un bon referent.

No obstant, tot i els bons auguris que es poden llançar, el repte de la continuïtat segueix plantejat perquè és repte col·lectiu que té el barcelonisme en el seu conjunt. Les prediccions també poden ser positives perquè fa tot l’efecte que la institució, aquest ens que transcendeix la pilota, ha assolit un punt de maduresa òptim.

Tot aquest optimisme té un fonament sòlid en aparença, no n’hem de dubtar. I tanmateix, el repte de la continuïtat es manté plantejat. Potser perquè l’essència de l’esport és fixar-se reptes que mantinguin ben viu l’afany de progressió.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s