Apunts del cap de setmana: la Marató

La Marató de Barcelona ha batut un altre cop el seu rècord de participació. Han estat prop de 16.200 persones les que han fet els 42,195 quilòmetres. Els temps han anat des de les 2:14.00 del guanyador, fins a les 6:20 del darrer en arribar. Se n’havien inscrit 19.507 i 16.734 van prendre la sortida.

S’ha de donar l’enhorabona a tothom perquè fer una marató és un repte considerable i si els primers són admirables per poder cobrir la distància a una velocitat tan alta, els darrers tenen el mèrit d’acosenguir-ho gràcies a l’esforç de compaginar un entrenament rigorós amb les obligacions laborals i familiars.

Les xifres assolides consoliden la Marató de Barcelona com la quarta més nombrosa d’Europa, per darrera de les de Londres, París i Berlín. I la quinzena del món. L’aposta dels organitzadors ha sortit bé i ja han superat maratons de referència com les de Roma, Estocolm, Frankfurt, Hamburg, Dublín i Madrid.

Ara: l’atletisme és un esport i un repte individual i aquest plantejament col·lectiu en què s’han anat convertint aquest tipus de proves, ja no només atlètiques, buscant quanta més participació millor, no m’acaben de convèncer.

L’esport es va convertir en una activitat de masses a Catalunya a la dècada dels vint i trenta del segle passat, tant en termes de participació com d’espectadors. Els historiadors d’aquell període n’han dit de la “democratització” de l’esport, perquè l’esport, que fins llavors havia estat una activitat de les elits socials, es va obrir als estrats populars i a les dones.

No sé què en diran els historiadors futurs de la febrada esportiva que ens ha agafat a tots. Mercantilització, potser?

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s