L’endemà (bis)

Als periodistes se’ns acusa de parlar a pilota passada. I és absolutament veritat: l’essència del periodisme consisteix, precisament, a explicar què ha passat.

L’exercici periodístic és ben senzill: es tracta d’anar al lloc de la notícia, observar què hi passa i explicar-ho. La dificultat resideix en saber on has d’anar, comprendre què veus i dir-ho o escriure-ho de manera entenedora i amb gràcia.

Tot aquesta teoria la faig venir a tomb arran de l’agitació que hi ha hagut les darreres hores a can Barça; primer, amb les cròniques, anàlisis i demés comentaris que van seguir a la derrota de l’equip contra Osasuna; i, segon, amb la rèplica del tècnic Josep Guardiola a la roda de premsa prèvia al partit de Lliga de campions contra el Bayer Leverkusen.

El punt de fricció principal va ser l’alineació, haver deixat fora d’una tacada Sergio Busquets, Xavi, Iniesta i Cesc. La crítica va considerar que Guardiola s’havia equivocat i el tècnic va respondre que els substituts no ho van fer gens malament, al contrari, i que només ell té tota la informació sobre l’estat dels seus futbolistes.

A la roda de premsa posterior al partit de Leverkusen (1 a 3), Guardiola va reblar el seu argument, en el sentit de dir que els periodistes analitzem els partits en funció del resultat. I raó no n’hi falta.

Ara: abans del partit d’ahir, el club va emetre un comunicat explicant que Sergio Busquets havia rebut l’alta mèdica i que Xavi, en canvi, era baixa per un edema al soli, una lesió que, setanta-dues hores després, n’explicava l’absència en el partit de dissabte a Pamplona.

Contra el Bayer també va jugar Iniesta, seixanta minuts només. Es pot interpretar que, després de tantes lesions musculars com arrossega, els serveis mèdics aconsellen reintegrar-lo amb cura.

Es pot argumentar que si la premsa hagués tingut tota aquesta informació moments abans del partit de l’Osasuna, explicant que la duresa del terreny de joc aconsellava reservar els jugadors muscularment més precaris, a Guardiola no li haurien criticat l’alineació.

Ara mateix ens podem trobar amb un cas molt semblant. A Leverkusen, Piqué es va quedar a la graderia. Immediatament, els periodistes vam dir que Guardiola l’havia castigat pels seus errors a Pamplona. Guardiola no ho va negar, però tampoc ho va confirmar, va dir que Piqué sabia que se l’estimava molt.

La problemàtica és vella i, fins a un cert punt, irresoluble. En el fons, es tracta d’una qüestió de confiança mútua. Els tècnics del Barça, com els de qualsevol altre equip, tenen dret a gestionar la seva informació com creguin més convenient. És a dir: si fos el cas, Guardiola hauria fet bé a tenir Xavi a la banqueta del Sadar encara que sabés que no el faria jugar en cap circumstància.

Hi ha la possibilitat de fer saber una determinada informació en off the record. Llavors, els periodistes farien el joc a Guardiola en el sentit que no revelarien que Xavi estava lesionat i que no podia jugar, justificarien l’aposta per Thiago i Sergi Roberto i no criticarien l’alineació. De fet, n’hi va haver uns quants que ho van valorar talment. Ja ho he dit, és una qüestió de confiança mútua entre la font i el periodista.

No obstant, sent tot això veritat, a mi em sembla que cap manca d’informació ens eximeix de l’obligació d’explicar únicament el que sabem i el que veiem i opinar en conseqüència. Vull dir que, en el cas en què m’he centrat, afirmar que Guardiola es va equivocar amb l’alineació contra l’Osasuna equival a dir que si n’hagués fet una altra l’equip hagués guanyat, i això, ja m’ho perdonaran els qui ho van deixar anar, no hi ha ningú que ho sàpiga ni ho pugui veure.

Ja ho sé que, a vegades, darrere d’unes determinades crítiques hi ha molta pobresa, però jo m’he volgut centrar a parlar de periodisme, que trobo que ja és prou agosarat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s