Una lectura del clàssic Barça – Madrid

Quaranta-vuit hores hores després de la tornada dels quarts de final de la Copa del Rei entre el FC Barcelona i el Reial Madrid al Camp Nou, sembla que hi ha una opinió molt general a considerar que els merengues van jugar molt millor que els culers. Tot seguit hi ha qui du la conclusió a forçar hipòtesis més agosarades: el Madrid hauria d’haver guanyat el partit i, potser, capgirat l’eliminatòria, el tècnic José Mourinho ha trobat, o els seus jugadors li han fet trobar, la manera de fer front a l’equip de Josep Guardiola i, encertat el camí, a partir d’ara ja ho veureu…, i etc. Són hipòtesis que s’hauran de demostrar pròximament.

Jo tinc la sensació que aquest estat d’ànim es deu principalment a la potència dels mitjans de comunicació de Madrid i que també hi ajuda la manera de ser dels espanyols i els catalans o, per si de cas, dels merengues i els culers. També perquè el madridisme té necessitat d’aferrar-se a qualsevol clau que sobresurti, per més que cremi.

Tanmateix, jo ho veig un punt diferentment.

Dimecres, el FC Barcelona va superar l’eliminatòria i el Reial Madrid va quedar eliminat. És del que es tractava. En el còmput global, va guanyar per 4 a 3. Encara que Guardiola digui que les eliminatòries s’han d’afrontar no com a partits de 180 minuts sinó com a dos partits de 90 minuts, el cert és que el resultat final es determina a partir de la suma dels dos partits. Que cada tècnic miri de motivar els seus jugadors com cregui més adequat, no ho desmenteix.

Trobo que l’anàlisi que es fa del partit de dimecres és tramposa. Perquè la tornada d’una eliminatòria no es pot valorar sense l’anada. Em sembla que ningú discutirà que si al Santiago Bernabéu hi hagués hagut un 2 a 1 en comptes d’un 1 a 2, al Camp Nou el plantejament d’un i altre tècnic hauria estat del tot diferent o que els futbolistes s’haurien pres el partit amb una mentalitat distinta, i que també l’ànim de les dues aficions hauria estat canviat i els paràmetres d’anàlisi dels periodistes haurien sigut uns altres. Cap dels actors jugaven per guanyar aquell partit, tan sols per superar l’eliminatòria. 

En conseqüència, em sembla que és un error analitzar el joc d’un i altre equip i treure conclusions del Barça – Madrid de dimecres com si fos un partit únic. Però, ja s’ho faran.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s