Dietari: dopatge a l’esport amateur

E. està indignat. Ell és un esportista amateur, però una d’aquestes tantes persones que han fet de l’esport una forma de vida. És un apassionat de l’esport de resistència. Practica natació, atletisme i ciclisme, bàsicament, i ja té a les seves cames uns quants Ironman fets. S’ha indignat en llegir que s’ha desmantellat una xarxa de subministrament de substàncies dopants entre esportistes amateurs; n’hi haurien donat a un menor d’edat i tot. L’indigna el fet perquè la xarxa operava a la zona d’on ell és i perquè en coneix alguns, amb qui ha sortit a entrenar, i l’indigna, encara més, pel mal que tots aquests afers del dopatge estan fent en general a l’esport i a persones que, com ell, han fet de la pràctica esportiva diària una manera de viure i relacionar-se. Explica que més d’una vegada s’ha trobat que, en comentar el que fa, de seguida troba algú, dels qui mai s’han calçat unes bambes o han pujat dalt d’una bicicleta, que li diu que segur que es deu fotre alguna substància o altre perquè sinó és impossible que faci cap Ironman o cap proesa de les que fa.

Jo, comprenc la seva indignació però m’ho miro de manera diferent. Per a mi, la gent pot dir el que vulgui i pot pensar el que cregui més convenient. Cadascú sap l’esforç que ha fet per completar un Ironman, una marató o una qualsevol altra prova de llarga resistència, com la Montserrat – Matagalls, posem per cas, i un cop es completa la satisfacció és íntima i transferible només amb aquells qui t’han seguit en la preparació i t’han fet costat i poden comprendre les llàgrimes que et salten en acabar, incontrolables, fruit de l’emoció o l’esforç, que el cansament i la satisfacció són tan grans que són indestriables.

Ara: res del que passa ni passarà ens hauria de sorprendre. Fa molts anys que la política contra el dopatge és equivocada. Per a mi, el problema, ja ho he anotat un munt de vegades, és molt més profund, és un problema de cultura esportiva.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s