L’ordre dels cognoms no altera el sexe

Les lleis d’un país, com la llengua, en reflecteixen la ideologia. Són cossos vius que van modificant-se i agafant la fesomia de la societat del moment. Per això és correcte i inevitable que es vagin fent adaptacions periòdiques a la manera de pensar de cada generació, o bé perquè s’han consolidat i cal reconèixer la nova realitat, o bé perquè cal esmenar situacions que es consideren indesitjables.

Si pensem en la llengua, a banda de les incorporacions que cada tants anys es van fent als diccionaris i les gramàtiques, des de fa temps hi ha un esforç encomiable per depurar el llenguatge de qualsevol traça racista o masclista.

En aquesta mateixa línia, el projecte de llei del Registre Civil que ha començat a tramitar-se al Parlament espanyol pretén acabar amb la prevalença del cognom del pare. Els pares podran triar l’ordre dels cognoms i, si no es posen d’acord, s’aplicarà el criteri alfabètic.

Una i altra mesures són raonables, però s’ha d’evitar caure en l’absurditat. Dir o escriure a cada moment pares i mares, ciutadans i ciutadanes, socis i sòcies és una collonada que acaba provocant ridiculeses com la d’aquella ministra a qui se li va ocórrer parlar de miembros i miembras. Gairebé tan ridícul i absurd com defensar el bilingüisme alternant constantment en un discurs una llengua i una altra.

Les lleis que resolen situacions crítiques i noves són benvingudes i indispensables. Em puc imaginar unes quantes situacions en què alterar l’ordre dels cognoms dels pares sigui una possibilitat desitjable i necessària. Però també unes altres quantes en què ja només sigui un caprici i prou. Segons com s’apliqui, és clar que afegirà complexitat i que d’aquí a unes quantes generacions, els historiadors i els investigadors socials feina tindran a saber qui era fill i germà de qui.

És clar que ara també succeeixen casos en què, per una raó o una altra, una persona decideix prescindir del cognom del pare i es fa conèixer públicament pel de la mare. Ara mateix, em vénen al cap tres casos.

Anuncis

2 pensaments sobre “L’ordre dels cognoms no altera el sexe

  1. Si, és una absurditat innecesària i sense urgència, que no respon a cap problema existent a hores d’ara. Es el “talante” toca-nasos per fer veure que fan alguna cosa del govern minoritari de ZP a Madrid. Confio que en el tràmit parlamentari s’ho carreguin. Per que no cal, perque crea mes problemes sense resoldre’n cap, que ja estan resolts a hores d’ara. Qualsevol major d’edat es pot canviar l’ordre dels cognoms, o el nom, sense cap problema. I ho fan. Sense cap problema. Aleshores, a que venen ara a tocar els nasos com si nom tinguessin feina penjada i pendent?
    Cordialment,
    Andreu

  2. Jo de veritat que no entenc a què ve això… A mi realment l’ordre en què es posin els congoms als fills m’és indiferent, però tocar això ara em sembla que només portarà a capricis, curiositats diverses i discusions entre futurs pares. Calia? No.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s